Community Links Scotland Sponsor an Architects Design Competition

Glasgow Institute of Architects, Rosneath Peninsula West Community Development Trust and Community Links Scotland announced the winner of their architects design competition titled ’ A Future for Rural Communities’ that invited architects, design professionals and students to produce ideas for the small community of Kilcreggan on the Rosneath Peninsula.

The local community has successfully undertaken a number of initiatives in this area in recent years and they were looking for design ideas to improve the quality of life and the local environment in order to attract tourists, retain young families and encourage employment opportunities.

The aim of the design competition was to deliver a framework for the development of Kilcreggan over a 20 year horizon. From this the Community Development Trust wishes to identify projects or initiatives that can be implemented and phased over a period of time.

The judges were impressed by the quality and diversity of all 34 entries received, and are pleased to announce the winner of the completion are Konishi Gaffney Architects of Edinburgh. The judges considered their proposals to provide some particularly innovative and well considered events along a new foreshore promenade, which could form a template for other rural communities to reinvigorate their communities by improving the amenity of their settlements and making them attractive as a destination for others.

One of the proposals from Konishi Gaffney Architects was an artistic boardwalk between Kilcreggan Bay, past the pier and the town hall, west to the fire station, on the way to Cove. The boardwalk hugs the coast taking visitors into currently inaccessible areas, encouraging a sense of exploration and appreciation for the place. Straddling the foreshore in parts along the high and low tide lines creates a relationship with water that was previously out of reach. The boardwalk takes you to explore the rocks, emphasising the geological make-up of the place, and where accessible terrain opens up the walkway dissipates, while maintaining the route.

For more information about the competion and winning designs, see the competition website and the ArchDaily article.

Comments

No Comments

Leave a reply